Äiti mä haluun sinne taas | Lapsen suosikkiviikonloppu Jyväskylän seudulla

lauantai 8. helmikuuta 2020Meillä odotettiin tammikuun loppua kuin kuuta nousevaa. Mini, 7 vee, laski malttamattomana öitä  tyttöjen viikonloppuun ja monena iltana pitikin lukea etukäteen tulevan reissun ohjelma. Visit Jyväskylän organisoima Lasten löytöretket -bloggaajamatka olikin aivan ihana viikonloppu kaikkinensa, ja tässä myös teille parhaat palat ja vinkit talviseen reissuun Jyväskylän seudulla.

1 - Peurunka

Äiti äiti, kato kun teen kuperkeikan veden alla

Perjantaina arkinen aherrus päättyi ja suuntasimme heti nokan kohti Laukaassa sijaitsevaa kylpylähotelli Peurunkaa. Majoituimme hotelliin ja aloitimme illan koko porukan kanssa herkullisella illallisella ravintola Peurankellossa. Buffeepöydät notkuivat herkkuja, ja se saikin etenkin äiti-ihmiseltä 5/5. 

Tyttären kohokohta oli kuitenkin itse kylpylä, jonne hän olisi halunnut lähteä suoraan illalliselta. Pidimme kuitenkin hetken sulattelutauon, jonka jälkeen kietouduimme kylpytakkiin ja pyyhkeeseen ja lähdimme kohti altaita. Sinne olikin niin kiire, ettei mini halunnut edes saunaan...

Kylpylässä on yhteensä 10 allasta ja 130-metrinen vesiliukumäki, joka on yksi pohjoismaiden pisimmistä. Hämärä iltavalaistus teki kylpylästä kivan, tykättiin! Mini meni menojaan uusien lapsiystävien kanssa, ja yksi hitti oli wibit-rata, jota tyttö yritti kiivetä läpi useamman kerran. Myös iso liukumäki ja hemmotteluallas jumppavideoineen tuli testattua. Silti edelleen se kaikkein mukavin hetki hänelle oli matalassa altaassa temppuilu, kuperkeikkojen harjoittelu veden alla, ja renkaiden sukeltelu. Tämä tietenkin ystävien seurassa, mutta niin että äidin piti koko ajan katsoa :D

Yön levon jälkeen olikin sitten jo aika luovuttaa huone ja lähteä eteenpäin. Vastaanotosta tytär sai vielä matkamuistoksi pehmoisen Hilarius Hiiren, joka majailee Peurungassa. Hiirelle pitikin heti muiskauttaa pusu nenälle, ennen kuin asettauduimme pikkubussiin jatkamaan ressua.

Tiesitkö, että Peurungan kylpylässä vesi lämmitetään pelleteillä? Aiempaan öljylämmitykseen verrattuna hiilidioksidipäästöt ovat tippuneet pellettien ansiosta 90 prosenttia.

2 - Laajis

Kokeillaanko takaperin laskettelua?
Päivän ensimmäinen kohde oli Jyväskylässä sijaitseva laskettelukeskus Laajis. Olimme alunperin sopineet minin kanssa hiihtoladulle menemisestä, mutta välinevuokraamoiden hyllyjen väliin päästessämme tytär päättikin lasketella. Ei auttanut muuta kuin vuokrata välineet hänelle ja itselle, vaikka omasta laskettelukokemuksesta on KAUAN. Kiitos henkilökunnalle avusta, sillä amatöörimäisyyteni näkyi muun muassa laskettelumonojen kiinnittämisessä (joita en siis osannut laittaa kiinni), joten apu tuli tarpeen. Suuntasimme aloittelijoille tarkoitettuun lumimaahan, jossa sitten aloimme kokeilemaan laskettelua (lue: minä aloin).

Onnekseni meidän ryhmälle oli varattu hiihto-opetusta, joten sain siinä ovelasti kerrattua itsekin alkeet. Tytärhän onkin meistä se osaavampi, koska on ehtinyt käymään mäessä jo useita kertoja talvessa isänsä kanssa. Tytär sai kuitenkin opetella uusia juttuja mukavan opettajan ohjeistuksella. Harjoittelussa oli muun muassa takaperin laskettelu ja kumpareiden lasku.

Lumimaan tuntumassa sijaitsee pieni laavu, jossa kävimme hetken aikaa lämmittelemässä. Teimme sotasuunnitelman uskaltautua isompaan mäkeen edes yhden laskun verran. Niinpä koko reissun kruunasi yhteinen, uhkarohkea ankkurihissimatka mäen päälle, ja yhtä uhkarohkea lasku alas. We did it! Eikä kumpikaan edes kaatunut! Laskimme suoraan vuokraamon ovelle, palautimme välineet, ja hipsimme pikkuhiljaa lounaspöytää kohti.

Tiesitkö, että Laajavuoren alueella voi tehdä paljon muutakin kuin lasketella? Uutuutena on tänä vuonna avattu talvipyöräilyreitti, jota varten Laajiksesta voi vuokrata e-fatbiken.3 - AaltoAlvari

Kohta tulee taas ne aallot!
Myönnän, että olen hieman neuroottinen uimahallikävijä lapsen kanssa, mikä verottaa jonkin verran omaa rentoutumisfiilistä :D Siitä huolimatta oli jälleen kiva käydä Jyväskylässä sijaitsevassa AaltoAlvarissa pidemmän tauon jälkeen. Itse olen joskus uiskennellut 50 m altaissa, ja lastenallas on taas tuttu minin vauvauintiajoilta. Tällä kertaa rentoilimme koskialtaissa, joissa lasta puhutteli salaperäiset luolat. Pääsihän äiti-ihminenkin ihan porealtaaseen asti, jossa ehdin nautiskelemaan hetken selkähierontaporeista. Silti suosituin kohde oli hallin perällä oleva aaltoallas, jonka juttu on puolen tunnin välein käynnistyvät aallot. Niissä sitten kelluttiin ja höpöteltiin muiden kanssa ja kivaa oli :) Pitää muuten vielä antaa erityistunnustus henkilökunnalle (etenkin näin neuroottisen äidin näkökulmasta): oli hienoa nähdä, että puuttuivat nopeasti hallissa olevan poikaporukan vähän liian hurjiin hyppelyihin. Hauskaahan pojat vain pitivät, mutta tuollainen on turvallisuussyistä kiellettyä, ja arvostan, että työntekijät puuttuvat asiaan napakasti. Pojat näyttivät kuuntelevan pientä puhuttelua nöyrästi, jonka jälkeen jatkoivat toivottavasti turvallisempaa hauskanpitoa altaissa. :)

Tiukan aikataulun vuoksi emme ehtineet saunaan asti, vaikkakin saimme tosi hienot AaltoAlvarin pefletit lahjaksi -- kiitos vielä niistä, ne ovat olleet jo kotona käytössä. :) Pukeutumisen ja hiustenkuvailujen jälkeen lähdimme jo pikku hiljaa yläkertaa kohden, ja sieltä sitten bussiin. Matkan varrella ehdimme vielä kurkkimaan AaltoAlvarin kuntosaliin, joka yllätti laajuudellaan. Sekin olisi testaamisen arvoinen paikka!

Tiesitkö, että AaltoAlvari (ent. Jyväskylän uimahalli) oli valmistuessaan Suomen viides uimahalli, johon valmistui myöhemmin myös Suomen ensimmäinen sisätiloihin rakennettu vesiliukumäki. 4 - Original Sokos Hotel Alexandra

Mä haluaisin muuttaa tänne
Voiko olla ihanampaa kuin urheilullisen päivän jälkeen kirjautua 5. kerroksessa sijaitsevaan hotellihuoneeseen, joka on ensinnäkin todella kaunis, ja jonka pöydällä odottaa herkullinen tervehdys hotellilta. Välittömästi meiltä molemmilta 5/5!

Hotellin uuden puolen huoneet ovat kyllä erittäin hyvällä maulla sisustettuja, joten tällaisessa tilassa viihtyisi helposti pitkään. Itse ihailin erityisesti hienoja yksityiskohtia, muun muassa valaisimet ja nojatuoli olivat kauniita. Myös tytär oli valmis muuttamaan hotellihuoneeseen pysyvästi. Hän kritisoikin vahvasti meidän omaa kotia, joka ei kuulemma ollut läheskään niin hieno kuin hotellihuone. :D

Paljon olisi ollut kaikkea kivaa tekemistä hotellilla, jos vain olisi ollut enemmän tunteja kellossa. Lasten leikkihuone on ollut aiemmilla kerroilla kova sana, samoin alakerrassa sijaitseva saunaosasto porealtaineen. Keskellä Jyväskylää sijaitsevasta hotellista olisi ollut kätevää lähteä pistäytymään myös vaikka kaupoille. Nämä jätetään kuitenkin seuraavaan kertaan :)

Hotellin aamupala oli sekin kaunis ja monipuolinen, oli vihersmoothiet, tuorepuuroannokset, juuri uunista tulleet leivät ja hyvät kananmunat pekonin kera.  

Tiesitkö, että Original Sokos Hotel Alexandran saunatilat ovat saaneet Sauna from Finland -sertifikaatin, joka on myönnetty Suomessa noin kolmellekymmenelle saunatilalle.


5 - Frans & Sandra

Saisiko aikuisille olla lasilliset shampanjaa?

Hotelliin tullessa meillä oli pieni tovi aikaa rentoutua ja olla huoneissa, mutta sitten olikin jo aikamoinen nälkä ja lähdimme bloggaajaporukan kanssa alakerrassa sijaitsevaan, ranskalaisen keittiön herkkuja tarjoilevaan Frans & Sandra bistroon illalliselle. Meille oli varattu yksityistila, jossa riitti valokuvaamista. Lapsille tuotiin ensin omat ruokalistat, joissa oli myös pientä värityspuuhaa odottelun lomaan. Monella alkoikin puuvärit sauhuamaan, kun aikuiset valikoivat juomia ja alkuruokia. Minille lähti tilaukseen Pepsi jäillä, joka kuulemma riitti hänelle myös alkuruuaksi :D Me aikuiset saimme lasilliset shampanjaa, ja itse otin alkuruuaksi herkulliset, valkosipulivoissa käristetyt  etanat. On ne niin hyviä!! Samalla ihastelin bloggaajakollegani hyvännäköisiä blinejä, jotka olivat kelvanneet myöskin. Miksi ei voi tilata kahta alkuruokaa?! :D

Ilta kului rattoisasti, ja ilmeisesti ravintolassa olikin sen verran paljon porukkaa, että ruokia joutui odottelemaan vähän pidemmän tovin. Onneksi seura oli hyvää! Pääruuaksi tytär valikoi lastenlistalta pienet kanavartaat, jotka tarjoiltiin ranskalaisten perunoiden ja paprikamajoneesin, sekä porkkanoiden, salaatin ja tomaattien kera. Itselleni tuli muhkea, ulkofileestä tehty grillipihvi valkosipuliyrttivoilla, joka tarkoiltiin ranskalaisten perunoiden ja aiolin kanssa. Ruokailun jälkeen oli kyllä täysi olo, emmekä jaksaneet enää tilailla edes jälkkäriä. Ihana ruoka, ja erinomainen palvelu.

Tiesitkö, että Frans & Les femmes -nimellä kutsuttuja ravintoloita löytyy Jyväskylän lisäksi kahdeksasta muusta kaupungista. Jokaisen ravintolan nimi alkaa Frans -nimellä, mutta päättyy eri naisten nimeen.


6 - Liikuntakeskus Hutunki

Kokeillaan tätä, edes yksi lyönti, pliiis

Matka jatkui jälleen, ja pikkubussimme suuntasi nokkansa kohti Vaajakoskella sijaitsevaa liikuntakeskus Hutunkia. Siellä paikan omistaja otti meidän ystävällisesti vastaan ja kyseli ryhmäläisten kiinnostuksen kohteita. Porukalla päätettiin, että ensin käydään katsomassa kiipeilyseinä, ja sen jälkeen alamme keilaamaan.

Kiipelyseinä on joka kerta yhtä vaikuttavan näköinen; yli kuusikerroksisen kerrostalon korkuinen seinä saa omassa päässä jo huimausfiiliksiä aikaiseksi, mutta niin vain porukka lähti testaamaan uhkarohkeasti tätä lajia. En tiedä sitten, onko sukuvika, mutta meidän mini ei uskaltautunut kokeilemaan -- muista lapsosista yksi kiipeili jopa kuuteen metriin! Ja aikuisten joukosta yksi kipusi ihan ylös asti; tähän liittyen kuulimmekin, että ylös asti kiipeäminen on yhtä tehokasta kuin tunnin mittainen kuntosalitreeni, aikamoista! Samaisella alueella oleva boulderointiseinä kiinnosti meidän miniä sen verran, että hän uskaltautui kiipeilemään siinä. Boulderoinnissa on siis tarkoituksena kiipeillä sivusuunnassa, ei ylöspäin.

Keilaus oli tietenkin hitti, ja itsekin pääsin kokeilemaan muutaman kerran. Erityistä apua niin lapsille (kuin itsellekin) saatiin keilaratojen väliin nostetuista laidoista. Tämä on kyllä kiva laji. Mutta, eniten kuitenkin Hutungista jäi houkuttamaan hauska hohtominigolf-rata, jota ehdimme käydä vain katsomassa! Tytär olisi halunnut kokeilla edes yhden lyönnin, mutta bussi odotteli jo poppootamme ulkona. Niinpä päätimme, että palaamme joku kerta tänne hohtoilemaan. Hauska idea, jota en ole muualla edes nähnyt!

Tiesitkö, että entiseen tehdashalliin rakennetussa liikuntakeskus Hutungissa voi harrastaa monipuolisesti jopa kahtaakymmentä eri urheilulajia. 
7 - Häkärinteet 

Seuraava kilpailija valmiina: 3. 2, 1, aja!
Viimeisenä kohteena oli Hankasalmella sijaitsevat Häkärinteet, jonne ajelimme vesisateessa. Kuin ihmeen kaupalla sää parani paikan päällä, ja pääsimme mäkeen heti. Saimme jälleen välineet vuokraamosta, jonne annamme erityisplussan laskettelulasien vuokrauksesta. Saimme samalla kuulla, että kyseisenä päivänä pidetään HäkäDumle -tarkkuuslaskucup lastenrinteessä, joten siihen vielä ilmoitettiin mini mukaan.

Lastenrinteessä meni mukavasti aika niin äidillä kuin tyttärellä, ja suhasimmekin mäkeä edestakaisin vaikka pieni vesisade olikin vähän vaikuttanut mäen kuntoon. Muihin rinteisiin emme lähteneet edes seikkailemaan, ja muutenkin pidimme silmällä HäkäDumlen kisojen alkamista. Kisasuoritus itsessään vähän jännitti, mutta meni oikein hyvin. Ideana oli, että kilpailijat kukin pujottelivat mäen alas kaksi kertaa, ja näiden kahden suorituksen aika tulisi olla mahdollisimman sama. Ihan kärkikolmikkoon ei meidän porukan osallistujat päässeet, mutta silti kaikki saivat suun makeaksi Dumleilla.

Söimme vielä lounaan rinneravintolassa, samalla kun ystävällinen omistaja kertoili Häkärinteiden palveluista. En tiennytkään, että Häkällä on myös mökkimajoitusvaihtoehtoja, joten ne kannattaa katsastaa. Häkälle suuntaakin paljon väkeä eri suunnista, sillä se sijaitsee alle sadan kilometrin päässä niin Jyväskylästä, Kuopiosta, Mikkelistä kuin Pieksämäeltäkin.

Tiesitkö, että Häkärinteet on nimetty edesmennyt nopeuslaskun mestarin Kalevi ”Häkä” Häkkisen mukaan, joka oli kotoisin Hankasalmelta. * * *


Kiitos vielä bloggaajamatkan järjestäjälle, matkakohteina oleville paikoille sekä ihanille bloggareille lapsineen! Jos kiinnostuit edellä mainituista kohteista, käyhän vielä katsomassa Lasten löytöretkien sivut!


* * *Lue myös muiden bloggaajien matkakertomukset:


Ja jos vastaava lapsireissu kiinnostaa erityisesti kesämatkailun näkökulmasta, käyhän lukaisemassa
Lasten löytöretket | Vinkkejä kesämatkailuun Jyväskylän seudulla

6 kommenttia

 1. Oi kuinka mahtavalta reissulta tuo kuullostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu oli kyllä kaikin puolin touhua täynnä, oli kiva reissu :)

   Poista
 2. Olen vuosia sitten kiertänyt Jyväskylän lapsiperhekohteita esikoisen kanssa ja jo silloin valikoima oli todella hyvä. Ihana nähdä, että homma on edelleen kehittynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, paljon on kyllä edelleen kaikkea tekemistä ja näkemistä täällä :)

   Poista
 3. Aivan huippu ihana reissu teillä!
  Peurunka on hieno paikka ja nuo Franssin ravintolat yksiä parhaita!
  Teillä on ollut mahtavasti tekemistä ja ihanan monipuolisesti.

  Varmasti lapset haluavat takaisin tuonne.

  VastaaPoista
 4. Tästä reissusta on kyllä riittänyt paljon muisteltavaa jälkikäteen tyttären kanssa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)