Tammiparketin öljyvahaus valkoiseksi

lauantai 3. tammikuuta 2015

Täytyy kyllä tulla vielä kehuskelemaan, kuinka tyytyväinen olen marraskuussa tehtyyn sijoitukseen; asuntomme tammiparketti hiottiin kauttaaltaan ja käsiteltiin Osmo Colorin öljyvahalla. Se sävytettiin valkoiseksi Tikkurilan Valtilla, sävynä oli 5060 Lumi.

Projektin toteutti parkettialan ammattilaiset, Parketti-Kymppi Vaajakoskelta.

Olihan siinä hommaa, kun koko kämppä tyhjättiin -- onneksi meillä on siellä täällä laattalattiaa, niin saimme siirreltyä kalusteita asuntomme sisällä niin, että kaikki parkettipinnat olivat vapaina. Listat irroitimme myös itse.

Ensimmäisenä päivänä koko parkettiala saatiin hiottua massiivisella hiomakoneella ja osa lattiasta sai jo ensimmäisen kerroksen öljyvahaa. Seuraavana aamuna urakka jatkui, ja öljyvahaa leviteltiin kauttaaltaan asunnon parketille. Kolme kerrosta oli sopiva määrä, jotta saavutettiin haluttu valkoisuuden aste. Kivasti kuitenkin kaikki puunsyyt näkyvät edelleen läpi.

Tämän jälkeen öljyvahan pitikin antaa vain olla ja imeytyä, jonka vuoksi jatkoimme evakossa oleskelua muutaman päivän. Öljyvaha oli aika voimakkaan tuoksuista, eli senkään takia ei houkuttanut hyökätä heti kotiin.

Omalle vastuulle jäi tämän jälkeen ainoastaan lattialistojen kiinnittäminen. Ne ostimme uusiksi, vaikkakin kyllähän tammen väriset listat olisi voinut maalata valkoisiksi. Homma tuntui vaan sen verran kovalle, että parempi oli ostaa valkoista rimaa ja uusia kaikki samalla.

Kaiken kaikkiaan koko projektiin meni noin viikko siitä kun siirreltiin tavarat pois, siihen kun saimme siirreltyä ne takaisin. Ajoitus ei ollut ehkä se kaikkein paras, koska tyttäremme 2v. synttärit olivat tulossa juuri tuolloin ja juhlat oli tarkoitus pitää kotona. Niinpä meillä vielä synttäri-illan aattona sahailtiin listoja, siirreltiin huonekaluja, imuroitiin hiontapölyä (jota oli kaikkialla!) ja siinä ohessa koittelin leipoa kakkua. :) Mutta hyvin meni, ja lattia on kyllä supermagee! Mattoja ei saa pitää kolmeen kuukauteen, öljyvahan imeytymisen vuoksi, mutta kun lattia on noin hieno niin kuka niitä mattoja edes kaipaa! :)

6 kommenttia

 1. Hei! Minkälainen oli parkettinne lähtötilanne ennen käsittelyä ja kuinka valkoinen lopputuloksesta tuli? Olisiko sinulla kuvaa ennen ja jälkeen käsittelyn?
  -Nanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Käypä katsomassa vaikka tämä postaus niin sieltä näkynee hyvin ennen/jälkeen ero :)
   http://valkoinenvuori.blogspot.fi/2015/05/ennen-ja-jalkeen-kuvia-asunnosta.html

   Poista
 2. Hei! Miten vahaus on kestänyt näiden parin vuoden aikana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olemme vuosi sitten muuttaneet toiseen asuntoon, joten ihan tarkkaan en tilannetta tiedä. Tosin, asunto jäi vielä meidän omistukseen ja vuokralle, joten jossain kohti varmaan voisi käydä vilaisemassa kuinka vahaus on kestänyt :)

   Poista
 3. Aa okei! Tuliko teidän aikana lattiaan isoja tai pieniä kolhuja ja jos tuli, niin mistä? Lähinnä mietityttää tuo öljyvahan kesto verrattuna vaikkapa lakkaan tai maaliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pariin kohtaan tuli naarmuja niin että tammiparketti näkyi; keittiön tuolien alle, koska tuoleja ilmeisesti tuli hinkattua lattiaa vasten turhan usein, ja silloisen keinun alle, kun ei aluksi tajunnut laittaa alle mattoa... Mutta muutoin pysyi aika jees :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)