Ihana, haastava kookospalmu

maanantai 15. lokakuuta 2018

Tämä viherkasvirakkaus ei näköjään laannu, vaan taas hairahduin ja ostin ihanan kookospalmun (Cocos nucifera), ilman että edes lueskelin sen hoidosta.

Nyt sitten tein vähän googlausta, ja kävi ilmi että kookospalmu onkin yksi haastavimmista huonekasveista. No, haaste on otettu vastaan! :D Vaikeus liene suurimmalta osin on sen juurissa, sillä kasvi ottaa vettä ainoastaan juuren kärjen takana olevalla, pienellä alueella, ja muu juuristo pitää ainoastaan kasvia pystyssä.

Siksipä pitäisikin nyt katsoa tuolla palmulle isompi ruukku ja hyvät, kuohkeat mullat piakkoin, toivottavasti ei ole jo menetetty peli... Paikka pitäisi olla valoisa tai puoliaurinkoinen, ja multa koko ajan hieman kostea. Netin ihmeellisessä maailmassa vinkattiin, että lehtiä kannattaisi sumutella aika ajoin, mikä ehkäisee lehdenkärkien ruskettumisen.

Onkos täällä hyvin kasvavien kookospalmujen omistajia? :)

PS. Tiesitkö, että kookospalmut lähtevät kasvamaan viljelmillä superhelposti; laittamalla kookospähkinän kyljelleen kosteaan hiekkaan. :D
12 kommenttia

 1. Vieläkö kookospalmu on sielunsa voimissa? Ostin juuri itselleni samanlaisen ja huoli on suuri. En ole mikään paras viherkasvien kanssa, mutta parhaani yritän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy nyt kyllä myöntää, että meidän kookospalmu liene matkansa ehtoopuolella 😢 Huonolta ainakin näyttää nuo lehdet vaikka mitä tekee. Toivottavasti saat teidän palmun pysymään hyvänä! 🙃

   Poista
 2. Oh no.. Vähän pelkään, että mulle käy samoin. Kaiken lukemani perusteella aika vaikea kasvi miellyttää. Ei mahda mitään.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa istuttaa riittävän suureen saviruukkuun. Pähkinä ei saa kastua eli kastelu alta tai varovasti pähkinän vierestä suoraan multaan. Suihkuttelua riittävästi, ei vetoa ja talvella lisävaloa kasvilamusta. Ja sitten mukavista asioista juttelua - siitä kukat tykkäävät ; ).

  VastaaPoista
 4. Kookospalmu menestyy valoisassa sekä puoliaurinkoisessa paikassa. Talven pimeimpinä kuukausina sille on kuitenkin hyvä antaa lisävaloa.
  Kasvualusta täytyy pitää tasaisen kosteana, myös talvella. Sumuta kasvin lehtiä päivittäin, sillä se vaatii korkean ilmankosteuden! Liian kuivassa sen lehden kärjet ruskettuvat helposti.
  Lannoita kookospalmua kasvukautena kahden viikon välein.
  Liian tiiviissä ruukussa kookoksen juurenkärjet kuolevat, eikä kasvi pysty tämän jälkeen enää ottamaan vettä. Ja jos uusia juuria ei enää kasva, se kuolee nopeasti sen jälkeen, kun on käyttänyt pähkinän sisältämän vararavinnon.
  Kaupasta ostettu kookos kannattaa siis istuttaa heti uudelleen tilavampaan kasvualustaan!
  On hyvä muistaa myös kunnollinen salaojitus. Esim. puuhiilillä voi täyttää 1/3 ruukun tilavuudesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäpä oli erinomainen tiivistelmä hoito-ohjeista, kiitos sinulle! Lehtien kärjet tuntuu kyllä helposti ruskettuvan, joten täytyykin testata sumuttaa :)

   Poista
 5. Nyt kävi niin, että tammikuussa ostamani kookospalmu tekee kuolemaa. Ylimmissä lehdissä on jo paljon ruskeaa ja muissakin lehdissä näyttää olevan ruskeat kärjet.Vaihdoin kyllä oston jälkeen heti suurempaan ruukkuun ja kastelinkin säännöllisesti, mutta suihkutellut en koskaan koska pelkäsin parketin kostumista. Luulen ettei sitä enää pelasta mikään joten runko pokki vaan ja kompostoriin niin ei ole enää silmissä mieltä pahoittamassa. Jäähän minulle kymmeniä helpompia kasvihoidokkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi! Tuo on kyllä totta, sumuttelu voi olla parketille ikävä homma. Tosin jos palmun siirtäisi suihkuttelun ajaksi vaikka kylppäriin?

   Poista
 6. Monet eivät saa pysymään hengissä yhtään viherkasvia. Nämä ovat niitä, jotka pitävät kookospalmua vaikeahoitoisena. Eräältäkin oli kuollut limoviikuna, rönsylilja, viirivehka, tyräkki ja klivia, mutta yrittää nyt peikonlehteä. En usko että onnistuu.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)