Onko sinulla Black vai Blue Friday - vai ei kumpikaan?

sunnuntai 17. marraskuuta 2019


Ostopäätökseni eivät siis muutu Black Fridayn takia järjettömäksi tuhlaamiseksi, vaan edelleen katson mitä ostan ja panostan etenkin laadukkaaseen, mielellään kotimaiseen ja ekologiseen tuotteeseen.

Joulusesonki alkaa hulluilla alennusmyynneillä


Joka vuosi, marraskuun pimeimpään aikaan, alkaa hullut alennusmyynnit. Black Friday on tunnettu joulusesongin avajaispäivä marraskuun neljäntenä perjantaina, jolloin monilla kaupoilla on huippuhyviä kampanjoita. Itsekin shoppailen tuona aikana, mutta lähinnä niitä tuotteita, joita olen halunnut jo pidempään, ja joiden ostamista maltan odotella tuohon päivään asti. Miksipä ostaa täydellä hinnalla, jos saa sen alennuksella.

On totta, että Black Friday kannustaa ihmisiä myös kuluttamaan harkitsemattomammin monenlaiseen tavaraan, jonka vuoksi tällä päivällä on nykyään vähän huono kaiku. Siksi osa yrityksistä on lanseerannut omaa arvomaailmaansa noudattelevan, erilaisen kampanjan, jolla otetaan kantaa tähän "kulutushysteriaan".

Hyötyjä voisi olla joku muukin kuin minä - vaikka Itämeri


Silmiini osui yksi mielenkiintoinen esimerkki vastaavasta omasta kampanjasta. Artek Helsinki -myymälässä järjestetään kolmatta kertaa Black Fridayn sijasta Blue Friday, jonka aikana tulevasta tuotosta lahjoitetaan 20% Baltic Sea Action Groupille Itämeren suojelua tukemaan. Ajatus on erinomainen etenkin brändille, joka myy pitkän elinkaaren tuotteita. Itse kokisin tämän hienona tilaisuutena ostaa itselle pitkäikäisen klassikon, ja samalla tukea jotain hyvin tärkeää. Pidän tästä kampanjasta paljon! Harmi  vain etten asu Helsingissä...

Tai jos ei ostettaisi mitään


Toisaalta, nykyään moni osallistuu kulutusta vastaan protestoivaan, kansainväliseen Buy Nothing -päivään, joka niinikään ajoittuu Black Fridaylle -- luonnollisestikin. Ymmärrän ideologian täysin, ja mielestäni tämä kampanja herättelee hyvin ihmisiä miettimään ainakin sitä, että kuluttaako vain kuluttamisen ilosta ja halpojen hintojen takia. Ainakin itse otan mielelläni tämän itselleni haasteeksi - lupaan pohtia ostoksiani etukäteen, jos päätän ostaa jotain Black Fridayna. 

Mitä minä valitsen?


Kaikissa siis puolensa. Kuten alussa jo mainitsin, itse ostan mieluummin alennuksesta kuin täydellä hinnalla niitä asioita, joita olen haaveillut pitkään ja joihin haluan sijoittaa roposeni. Ostopäätökseni eivät siis muutu Black Fridayn takia järjettömäksi tuhlaamiseksi, vaan edelleen katson mitä ostan ja panostan etenkin laadukkaaseen, mielellään kotimaiseen ja ekologiseen tuotteeseen. Sen ohella tulee monesti myös sijoitettua erilaisten palveluiden hankintaan, sen sijaan että kulutan rahaa vain tavaraan. Hyvinvointiin, elämyksiin ja yhdessäoloon kannattaa minun mielestäni panostaa aina.

Jos ostoksillani voin vaikuttaa kaiken muun lisäksi johonkin hyvään tarkoitukseen, kuten Itämereen, se on aina ehdoton plussa. Näitä toivoisinkin enemmän, ja muulloinkin kuin vain marraskuun neljäntenä perjantaina :)Onko sinulla Black vai Blue Friday - vai ei kumpikaan?

7 kommenttia

 1. Olosuhteiden pakosta olen hyvin kiinni Black fridayssa mutta henkilökohtaisesti se on minulla joko buy nothing -päivä tai sitten metsästän pari tarvejuttua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tavallaan työn puolesta tulee tuo Black Friday esille, onhan se näin markkinoinnin näkökulmasta aika iso myyntiargumentti :)

   Poista
 2. Itse aion vilkaista tarjoukset lävitse ja jos sieltä löytyy jotain muutoinkin ostoslistalla olevaa niin ostan :)

  VastaaPoista
 3. Valikoidusti ostan. Minulla on muutama juttu mitä olen metsästänyt ja jos ne ovat alennuksessa niin silloin varmasti ostan. Muuten sivuutan perjantain!

  VastaaPoista
 4. Black friday on ihan mun juttu. Silloin oon tehnyt parhaimmat ostokset. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)