Mikä joulussa ahdistaa? Ajatuksia ylipainosta ja ruuasta

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Nyt tulee näitä postauksia, joita mietin pari kertaa ihan tosissani, että julkaisenko vai en. Mutta mitäpä sitä himmailemaan, omia ajatuksiahan nämä vain ovat. :)

Ensin vähän taustaa. Olen tässä vuosien aikana kerryttänyt omia vuosirenkaita ympärilleni, ja se kyllä näkyy ja tuntuu. Ylipaino ei kuitenkaan ole ainoa asia, jonka kanssa olen painiskellut; nuorena olin jossain vaiheessa todella hoikka ja syöminen oli hankalaa. Etenkin niinä aikoina, kun sain pahoja paniikkikohtauksia,  syömiseenkin liittyi pelkoa ja ahdistusta -- tai ei suoranaisesti syömiseen, mutta ruuan nielemiseen. Kuulostaa varmaan typerälle, mutta sain useasti paniikkikohtauksia syödessä, koska jostain syystä pelkäsin tukehtuvani ruokaan sitä niellessä. Paino ja syöminen on ollut jotenkin vaikea asia minulle aina, ja siitä puhuminenkin vähän ahdistavaa.

Mutta nyt tosiaan ollaan siinä pisteessä, jossa oma painoindeksi huutaa hoosiannaa siinä määrin, että se on jo terveydelle iso riski. Tämän tietekin tiedostan, ja aktiivinen alitajuntani muistaa muistuttaa siitä koko ajan. :D Jotain pitäisi tehdä oman terveyden eteen, ja kaikki pitäisi lähteä syömisestä -- akilleen kantapäästä. Pitäisi syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja terveellisesti. Ja tämä lisää entisestään sitä jatkuvaa, tietoista stressiä: tiedän mitä pitäisi tehdä, mutta en tee :P  Ja kohta tulee joulu, joka on *tadaa* yhtä syömisen juhlaa ;D Silloin pitää saada napsia suklaata, juoda viiniä, tehdä kinuskipuolukkakakku pakastimen marjoista, tuhota iso palvattu kinkku ja herkutella kaikki joulunajan laatikot. Joulutorttuja, pipareita, glögiä. Ja sitten lisää suklaata :D

Mikäänhän ei estä sitä, etteikö joulunakin voisi syödä terveellisesti, ja kaikkea voi herkutella kohtuudella. Ei kannata heittää kirvesta kaivoon joulun takia, mutta uskon kuitenkin monen samaistuvan tähän fiilikseen. Joulu on ihana juhla, mutta joskus se vähän ahdistaa. Ja tunnen jo mielessäni, kuinka aattona alkaa (kuminauhavyötäröidet, joustavat) housut kiristää ekstrapaljon =D

Saatteko ajatuksesta kiinni? :D Onko kukaan samojen asioiden kanssa tuskaileva?

Tästä huolimatta, ihanaa, kohta on jo joulu <3


12 kommenttia

 1. Miten pääsit eroon siitä pelosta, että niellessä voi tukehtua ruokaan? Syöminen on välillä vaikeaa, periaatteessa syödään elääksemme, mutta aika usein se on hallitseva osa elämää ja stressin aihe. Hyvää Joulua sinulle!
  -AV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun toivoisin että osaisin eritellä asiat, millä olen päässyt sen kanssa sinuiksi, mutta se on varmasti monen asian summa... Pitkäänhän se vei, vaati aikaa, erilaisia lääkäreitä, omaa asian tietoista käsittelyä, ja lääkkeitä. Vieläkin jotkut tietyt ruuat herättävät vähän samoja fiiliksiä, jonka vuoksi en syö niitä mielelläni :P Mutta vaikka kuinka vaikealta se silloin tuntui, niin kyllä omia pelkojaan voi voittaa =)
   Hyvää ja stressitöntä joulua sinulle! <3

   Poista
 2. Itselläni on vielä raskaudesta kiloja kannettavana eikä viimeinen kuukausi ole tämän suhteen mennyt kyllä mitenkään hyvin, tosin päätin antaa itselleni joulukuun aikaa relata ja otan sitten tammikuussa itseäni ruokailun ja liikunnan suhteen niskasta kiinni - haluan joulusta nauttia ja herkutella hyvällä omatunnolla koska onhan se vain kerran vuodessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, kannatan :D Överisyömiset lupaan jättää välistä, mutta muuten klousataan tämä vuosi rennoin fiiliksin :)

   Poista
 3. Me ollaan vaan alettu tehdä mahdollisimman vähän ruokaa joulun pyhiksi. Toki makeaa menee enemmän kuin normaalisti mutta se kulutetaan kun teemme lenkkejä yhdessä koko perheen voimin tai mennään pulkkamäkeen riehumaan. Nyt on pitkään ollut niin, ettei ähky oloa ole tullut ollenkaan. Tosin meillä vietetään myös valon juhlaa tuossa juuri ennen joulua ja latkes on mun lemppariruokaa, mitä normaalisti silloin syödään...Mutta yritän silloinkin syödä harkiten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdittiin kanssa että jos tänä jouluna ostaa ihan "normaalin" määrän ruokaa mitä arkenakin kuluttaa. Turhaahan se joulun takia on ostaa kymmeniä jouluruokia, vaikka kuinka kuuluisivat perinteisiin :)

   Poista
 4. Ymmärrän hyvin pointtisi! Joulu on tärkeä juhla ja vuoden kohokohta myös ruokapöydässä. Silti ei kannata vetää ihan övereitä vaan herkutella kohtuullisesti ja palata myös loppiaisen jälkeen normaaliin rytmiin. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin :) Kiitos ja hyvää joulun odotusta sinullekin!! <3

   Poista
 5. Kyllä mä samaistun täpöllä vuosirenkaisiin ja kuminauhavyötäröihin. Mutta ei mua JOULU syömismielessä ahdista. Minusta tama on hyvin viisas ruokatotuus: ei ole väliä sillä, mitä syöt joulun ja uuden vuoden välissä, vaan sillä, mitä syöt uuden vuoden ja joulun välissä. Nautitaan jouluna mistä halutaan ja yritetään sitten elellä loppuvuosi järkevästi! Stressitöntä joulua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvin sanottu, ja niin totta, kiitos kun jaoit! Täytyy muistaa tuo! Kivaa joulua :)

   Poista
 6. Tunnistan kyllä tuon tunteen, mutta mulle se ei tule jouluna. Jouluna saa nauttia ja herkutella ihan hyvällä omallatunnolla, näin oon aina itselleni sanonut :D. Tärkeämpää on sitten se, mitä syö muuten vuoden ympäri.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)