TOP 10 jouluperinteet (toimii korona-aikanakin)

torstai 3. joulukuuta 2020Kirjoittelen täällä koko ajan nyt jouluasioita, mutta tätä se on kun on jouluihminen :D Aloin huvikseni listaamaan kaikkia mun suosikkijouluperinteitä. Nyt kun tänä vuonna ei varmaan kyläillä, kierrellä jouluostoksilla, tai nähdä joulupukkia, niin jätin ne tästä listasta pois - nämä siis toimivat näin korona-aikanakin :)


Millaisia jouluperinteitä teillä on, mitä voi tehdä tänäkin vuonna?


 1. Joulusoittolistan tekeminen Spotifyihin
  Joulun aikaan otan aina Spotifysta maksullisen version, koska joululaulut on ihan must! Sinne teen mun oman joulusoittolistan, ja sitä tuleekin kuunneltua paljon. Meillä tytär tykkää äitinsä lailla tästä perinteestä, kytketään monesti iltaisin puhelin bluetoothilla kajareihin ja fiilistellään :) Viime postauksessa julistinkin, että yksi mun suosikeista on Michael Bublé.

 2. Havujen asettelu maljakoihin (ja paljon näitä!!!)
  Tämä on ollut kanssa vuosikymmenien traditio meillä, havut on ne, mitkä tuovat aina joulun tuoksullaan kotiin. Erityisesti se korostuu, kun joulukuusi kuitenkin meillä on muovinen,  niin haluan silti raikkaan männyn ja kuusen tuoksun leijailemaan joulukotiin <3 Näitä ollaan monesti tuotu vanhempien mökiltä, ihan pieniä kuusenalkuja juurineen, jotka voi laittaa kauniiseen lasipurkkiin, tai sitten yksittäisiä, nättejä männynoksia maljakkoon.

 3. Kirjeen kirjoittaminen joulupukille
  Varmaan tärkeä traditio monessa lapsiperheessä :) Meillä tytär kirjoittelee joka joulu omat kirjeet pukille, ja se on jotenkin niin suloista etten kestä! <3 Kirje pitää asetella tämän jälkeen huolellisesti valittuun paikkaan, ja joka aamu käydään katsomassa, onko tontut jo hakeneet postin. Voi sitä iloa, kun yhtenä aamuna kirjettä ei enää löydy. Kyllä nyt joulupukki ilahtuu saadessaan sen!

 4. Joulukuusen koristelu
  Tämä on aina se juttu, mitä tehdään hitaasti ja hartaasti, päivien ajan pieni pala kerrallaan. Ihastellaan yksittäisiä koristeita, asetellaan niitä rauhassa juuri oikealle paikalle ja tunnelmoidaan. Joka kerta joulukuusi pitää koristella vähän eri tavoin. Meillä onkin koristeita laatikkokaupalla, joten sieltä voi valita vaikka väriteeman mukaan joka kerta vähän erilaiset ihanuudet.

 5. Saunan tehopesu ja katajavihta
  Vaikka saunaa ja kylppäriä tulee tietenkin siivottua useasti, niin joulun alla tehdään aina oikein perusteellinen tehopesu. Siinä on jotakin taikaa, kun kaikki on kunnolla jynssätty puhtaaksi, sytytetään lyhtyihin kynttilät ja mennään joulusaunaan. Kaiken kruunaa katajavihta -- en tiedä moniko on kokeillut? Siitä voikin lukea lisää vanhemmasta postauksestani DIY: Katajavihta täydelliseen joulusaunaan.

 6. Joululeffojen katselu löhöilynurkkauksessa
  Sohva tai paksu patja, joka on vuorattu taljoilla, vilteillä ja tyynyillä, viereen iso kulho täynnä poppareita, pipareita, juustoja ja glögiä. Sitten puhelimet äänettömälle ja nauttimaan joululeffoista. Tykkään tosi paljon katsella tytön kanssa lasten joululeffoja, joko vanhoja klassikoita tai uusia animaatiota.

 7. Appelsiinien koristelu
  Vähän yksityiskohtaisempi juttu, mutta aina niin kiva. Mikä siinä on, että appelsiinin tuoksu on hyvin joulumainen, vaikkei se periaatteessa ole mikään joulun hedelmä? Mutta joka kerta kun tökin neilikoita appelsiininkuoren läpi, on välitön joulutunnelma läsnä :D Neilikoilla on hauska tehdä appelsiiniin erilaisia kuvioita; raitoja, ruutuja, ympyröitä, ja ne ovat tuoksunsa lisäksi kaunis koriste.

 8. Talviulkoilu kaakaotermarin kanssa
  En ole mikään  ulkoilijatyyppi etenkään talvisin, mutta joulun aikaan on hyvin elokuvamainen fiilis lähteä perheen kesken ulos kaakaotermarin kanssa nauttimaan raikkaasta talvi-ilmasta. Tälle sopii erityisesti ne hetket, kun päivä kääntyy hämärtyvään iltapäivään, on rauhallista, ja pieni, kevyt pakkanen huurruttaa muuten jo kauniin, lumipeitteisen maan.:)

 9. Riisipuuro <3
  Perinneruoka joulun aikaan, jota jaksaa syödä vaikka joka aamu. Hitaasti kypsyteltyyn riisipuuroon kuuluu aina päälle pieni voisilmä, sokeria ja reilusti kanelia. Voiko olla mitään parempaa? Jos joskus riisipuuroa tulee keiteltyä vähän liikaa, siitä voi tehdä myös ihanaa, kotikutoista riisifruttia -- ohje siihen löytyy postauksesta Ylimääräisestä riisipuurosta vaniljaista riisifruttia joulunpyhiksi

 10. Joulupyhien megapalapeli
  En muista mistä asti meillä on ollut tämä perinne, mutta joulunpyhinä meillä leväytetään vähintään 1000 palan palapeli keittiön pöydälle ja sitä kootaan aina ohi kulkiessa. Joskus koko perheen kesken, välillä aikuisten kesken viinilasin kera kun tyttö on mennyt nukkumaan. Palapeli on koukuttava juttu, ja siinä voikin monesti pyörähtää tunteja!
2 kommenttia

Kiitos kommentista! :)