Mikä tekee klassikosta klassikon?

sunnuntai 18. huhtikuuta 2021Menin nyt sitten vihdoin tilaamaan tämän Artekin 83-pöydän valkoisella laminaattikannella (jipii!). Jäin miettimään, että miksi tämä on saavuttanut niin vahvan maineen suomalaisena designklassikkona, sillä sitähän tämä eittämättä on.


Perusteita on varmasti paljon, mutta itselleni klassikoista klassikon tekee ainakin seuraavat kolme asiaa:


Muotoilun ajattomuus

Artekin pöydässä kaikki osuvat kauniisti kohdalleen. Se on omassa yksinkertaisuudessaan tyylikäs ja onkin näyttänyt upealta läpi vuosikymmenten eri konteksteissa. Se on sopinut eri sisustustyyleihin kautta aikojen, ja edelleen se näyttää raikkaalta ja esteettisesti kauniilta. 


Luovat ratkaisut

Vallankumoukselliseksi ratkaisuksi kutsuttu L-jalka on mielestäni tämän pöydän jalokivi. Innovatiivisen  taivutustekniikan ansiosta jalka pystytään kiinnittämään suoraan pöytälevyyn ilman erillisiä lisäosia, ja arvostan tällaisia oivalluksia!


Käytännöllisyys

Vaikka jokin kaluste olisi muotoilultaan upea ja ratkaisultaan luova, en usko sen lunastavan klassikon paikkaan, mikäli se ei tarjoaisi arkeen käytännöllisyyttä. Minulle Artekin pöydän käytännöllisyys tarkoittaa sitä, että pöytä on tukeva, se on helppo pitää puhtaana, ja sen ympärille mahtuu asettelemaan tuolit väljästi. 


Mikä sun mielestä tekee klassikosta klassikon?
4 kommenttia

 1. En mä tiedä mikä tekee klassikosta klassikon, mutta toi laminaattipinta muuten pinttyy pidemmän päälle vaikka sitä kuinka pyyhkisi. Mulla on tommonen pöytä ollut 18 vuotta ja kyllä sen päällä on useamman vuoden jo pitänyt pitää pöytäliinaa/vahakangasta, ainakin jos on vieraita käymässä. Tai ehkä mä en oo pyyhkinyt sitä tarpeeksi ahkerasti...voi olla niinkin. Mutta huonommin kestävää tuo pintamateriaali joka tapauksessa on kuin keskiverto keittiötasolaminaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja voipi olla, että tuo laminaattipinta on vähän erilainen koostumukseltaan uusissa Artekin pöydissä. Kehitys kehittyy :) Onpa sulla ollut kauan tuo pöytä, vautsi!

   Poista
 2. "Vimillä" kun puhdistaa, tulee kuin uusi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)