Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola

lauantai 24. syyskuuta 2022

Kävin kesälomalla tutustumassa Paimion parantolaan.  Paikka on lähestulkoon pakollinen kohde niille, jotka ovat kiinnostuneita Aallon töistä, ja suosittelen osallistumaan opastetulle kierrokselle, jolloin saa huomattavasti kattavamman kuvan Aallon ajatuksista.


Paimion parantolan on suunnitellut Alvar Aalto yhdessä Aino Aallon kanssa, ja se valmistui vuonna 1933 tuberkuloosipotilaille. Myös henkilöstö asui pääosin samalla alueella. Parantolaan tultiin vahvistumaan, ja hengittäminen raittiissa ilmassa korkean happipitoisuuden omaavan mäntymetsän keskellä oli tärkeä osa hoitoa.


Eniten huomiota kiinnitti rakennuksen vahvat värit, ja hyvin funktionaalinen suunnittelu. Parantolan suunnittelussa oli käytetty aikaa sen miettimiseen, millaiset asiat helpottavat potilaiden elämää ja vähentävät tartuntojen leviämisen. Niistä kuulette lisää, jos menette opastetulle kierrokselle :D


Sittemmin antibiootit ottivat voiton tuberkuloosiepidemiasta, ja parantola muutettin 1960-luvun aikana sairaalaksi. Nykyään rakennukset ovat Alvar Aalto -säätiön hallinnoimia.


Parantolasta on jäänyt elämään muun muassa kuuluisa Paimion sininen sävy, sekä seurusteluhuoneisiin suunniteltu vaneritaivutuksin toteutettu Paimio-tuoli. Tiesitkö muuten, että tuolin selkänojassa oleva ontto "putki" oli ajaltu tuomaan mahdollisimman hyvän asennon hengittämiseen, kun istuessaan henkilö laittaa kädet taaksensa tuohon putkeen :) 


Loppuun vielä todettakoon, että parantolassa oli myös yksityisen keräilijän Aalto-kalusteiden näyttely. Oli kyllä magee!
Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)