Miksi punaisesta on tullut joulun väri?

tiistai 19. joulukuuta 2017

Oletteko muuten koskaan miettineet, miksi nimenomaan punaista pidetään joulun värinä? Ihan pakko oli alkaa googlaamaan koko hommaa, koska muistan omasta lapsuudestani muutamia jouluna otettuja valokuvia (olin siis ihan pieni), joissa joulupukki oli harmaissa vaatteissa ja suhteellisen pelottavan näköinen hemmo. Näin ilmeisesti vielä kauemmas katsottaessa on ollutkin, sillä Suomessa joulupukkia edeltänyt nuuttipukki oli pääasiassa harmaa, jolla oli tuohinaamari, pukin sarvet ja nurinpäin oleva nuttu... Eli scary stuff :D

No, mutta ainakin joulupukin osalta tämä punainen väri tulee *ylläri ylläri* suurelta osin ison firman markkinointikampanjasta vuonna 1931 -- ja on aika iso vaikutus edelleen! Kyseessä oli Coca-Colan lanseeraama joulupukkihahmo, joka poikkesi totutusta laihanoloisesta ja tonttumaisesta hahmosta. Mainoksissa esiintyi kirkkaanpunaiseen asuun pukeutuva leppoisan ja ystävällisen näköinen, tukevahko joulupukki :) Eikä varmaan ole kovin suuri sattuma, että tuo punainen on juurikin Coca-Colan logon sävy ;)

Onko punainen teille joulun väri?
2 kommenttia

 1. Haa, kerrankin kysymys, johon oisin osannut vastata, mutta vastasitkin siihen itse :-) Onko punaiset joulutähdet ja amarylliksetkin cokis-pukin aikaansaannosta? Sitä en tiedä. Mä kyllä tykkään em. kasveista enempi valkoisina, mutta on meillä muuten jotain punaista jouluna kuten matto ja pöytäliinoja. Meillä tosin on punaista olkkarissa ympäri vuoden, joten joulu ei tee kovin radikaalia muutosta ;-) Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kerkesin eka vastaamaan (omaan kysymykseeni) hehee :D Enpä tiedä tuota punaisen värin taustaa niin tarkasti, että onko se tullut tuon pukin myötä muuhunkin, mutta kyllä kai se punainen on jollain tavalla ollut ennen sitäkin joulun väri, eikös se liity myös johonkin kirkolliseen väriin jouluna (?)

   Hyvää joulua teillekin!

   Poista

Kiitos kommentista! :)