Alvar Aaltoa ihailemassa

keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Pääsin taannoin ihailemaan Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaa Alvar Aallon kotitaloa. Vuonna 1936 valmistunut talo on edelleen pitkälti samanlainen kuin itse Aallon aikana, ja luonnollisesti täynnä ihanaa Aallon designia. Kierroksen aikana pääsi katselemaan talossa sijaitsevaa työhuonetta, olohuonetta, ruokailutilaa ja yläkerrassa sijaitsevia makuuhuoneita. Erityisesti mieleen jäi olohuone, joka oli niin upea kaikkinensa, etenkin mahtavat kalusteet, mutta myös ikkunasta näkyvät köynnöskasvit ja ikkunalla olevat viherkasvit tekivät vehreydellään vaikutuksen.

Ei ole todellakaan mikään ihme, että Alvar Aalto on yksi aikamme suurimpia nimiä arkkitehtuurista ja muotoilusta puhuttaessa. Jotakin tässäkin talossa oli, mikä säväytti paljon. En tiedä, onko osa kansallista ylpeyttä, vai onko hänen töissään juuri sitä, mikä vetoaa minuun.

Alvar Aaltohan on myös täällä meillä Jyväskylässä hyvin paljon läsnä. Yliopiston rakennuksista suuri osa on hänen suunnittelemiaan.

Tässä muuten muutama hauska pikku detalji, tiesittekös näitä? :)

  • Aalto on oikealta nimeltään Hugo Alvar Henri
  • Aalto on suunnitellut kesähuviloita, yksityistaloja, asuntoalueita, kirkkoja, kirjastoja, kunnantaloja, kulttuurikeskuksia, selluloosatehtaan (!) ja kaupunkikeskustoihin yhdyskuntien kaavoitusta 
  • Aallon suunnittelemia rakennuksia löytyy myös Euroopasta ja Yhdysvalloista. 
  • Hänen ensimmäinen vaimonsa, Aino Aalto, menehtyi hieman yli 50-vuotiaana, ja Alvar Aalto menikin vielä uusiin naimisiin arkkitehti Elissa Aallon kanssa.
  • Aallon ura muotoilijana johti Artekin perustamiseen 1935, jonka kautta hänen modernit huonekalu-, valaisin- ja sisustussuunnittelutyöt pääsivät markkinoille.
PS. Kannattaa myös lukea aiempi postaus Jyväskylässä sijaitsevasta Alvar Aalto Museum Shopista ;)Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)