Tällainen on suomalaisten unelmakoti

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Bongasin S-Pankin vastikään teettämän Suomalaisten unelmakoti -tutkimuksen, jossa oli tehty gallup reilulta tuhannelta täysi-ikäiseltä henkilöltä. No hetihän se piti katsoa, että mitä sieltä selvisi :) Tässä pientä yhteenvetoa:


 • Vain 23 % suomalaisista pitää nykyistä kotiaan unelmiensa kotina, eli jopa kolme neljäsosaa näkee, että kodissa olisi parantamisen varaa. Parantamisen varaa tulosten mukaan oli asuin- ja säilytystilan määrässä, lisätarve nousi erityisesti kerrostaloasunnoissa. Lisäksi omakotitalojen remontointitarve korostui, ja esiin nostettiin erityisesti pintojen, keittiön ja kylpyhuoneen remontit. 
 • Gallupin mukaan 83 % haluaisi asua omistusasunnossa. Kuten S-Pankin analyysissä todetaankin, niin perinne oman kodin ostamisesta elää meissä vahvana edelleen. 
 • Unelmakodin sijainnin suhteen tulokset jakaantuvat aika jännästi; ne, ketkä asuivat kaupungissa tai lähellä kaupunkia, haluaisivat unelmakodin kaupunkimaiseen ympäristöön. Toisaalta taas maaseudulla asuvat vastaajat näkivät unelmakotinsa juurikin maaseudun rauhassa. Kuitekin kaupunki näyttää vetävän ihmisiä enemmän tällä hetkellä, koska palvelut ja liikenneyhteydet ovat paremmat.


Kaiken kaikkiaan, suomalaisille koti on tärkeä paikka, jossa kodin tunteen tuo eniten oma rauha, kodin sijanti/ympäristö, tunnelma sekä perheenjäsenet. Haaveet unelmakodista ovat suomalaiseen tapaan hyvin realistisia ja käytännönläheisiä, ilman mitään suuria haaveita luksuksesta ja ylellisyydestä. Tulosten mukaan naiset haaveilivat miehiä enemmän sisustuksen uusimisesta, remontoinnista ja paremmista liikenneyhteyksistä, miehet taas naisia enemmän nikkarointi- tai harrastustilasta ja pihasta.

Loppuyhteenvetona tutkimuksesta voidaa sanoa, että jos suomalainen saisi valita missä, miten ja kenen kanssa asuisi, asuisi hän omassa talossaan veden äärellä, kaupungin läheisyydessä, kahdestaan kumppaninsa kanssa. :)

Asutko sinä omassa unelmakodissa?


4 kommenttia

 1. Juuri eilen, kun istuin illalla saunan terassilla ja katsoin vihertävää sekä kukkivaa pihaamme. Ajattelin, että ihana koti, unelma. Eli, kyllä asun unelmakodissani. Vaikka on oltava rehellinen, että talvisin haluaisin asua aivan ydinkeskustassa kerrostalossa (ei lumitöitä ja kaupungin valot valaisisi). Mutta, joo asun unelmakodissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla :) Se on oikeastaan ihan hienoa pysähtyä asian äärelle välillä, ja olla onnellinen siitä millaisessa kodissa saa asua. Ja todellakin ymmärrän tuon talviaspektin!! :D

   Poista
 2. Aika hassua, että aiemmin en pitänyt tästä asunnosta juuri ollenkaan, eikä se tuntunut oikein kodilta. Nyt kun pikkuhiljaa ollaan rempattu ja sisustettu sitä mun näköiseksi, viihdyn tässä ihan järjettömän hyvin ja tiedän, kun joskus vaihdetaan isompaan, niin ikävä tulee. Tällä hetkellä asun siis unelmieni kodissa (kunhan saan sen keittiörempan vielä kesällä :D) mutta muuten en voisi kuvitella meille nyt parempaa kotia. Loppuelämän kodiksi tästä ei ole koska haluan enemmän tilaa kun lapsi kasvaa, mutta muutaman vuoden tässä voi vielä viettää helposti. Kaupungissa, omalla pihalla meren rannalla.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vaan asunto muuttuu kodiksi, kun sen saa omannäköiseksi. Oi kuulostaa mageelle tuo teidän kaupunkiasunto omalla pihalla ja meren rannalla <3 Kyllä kelpaa!

   Poista

Kiitos kommentista! :)