Erillinen roska-astia keittiöön kartonkipakkauksille

tiistai 19. heinäkuuta 2016

En tiedä, olenko jotenkin poikkeuksellisen paljon kamaa roskiin heittävää sorttia, mutta viime aikoina on alkanut rasittamaan ainaiset täydet roskikset keittiössä. Nykyään keittiön kaapistoihin integroidut jätevaunut astioineen ovat ihan mitättömän pieniä, sillä astioita on ainakin kuiva- että biojätteille, joiden lisäksi kaappiin/jätevaunuun pitäisi yrittää jemmata erikseen kartonkijäte, metalli, lasi, muovi, lehdet... mitä näitä nyt on. Niinpä ajattelin hommata näin alkuunsa pakkauspahveille oman roskaämpärin ihan erikseen keittiöön, jotta saisin tätä kaapistossa sijaitsevaa härdelliä purettua hieman. Tähän hommaan valikoitui pitkän spekuloinnin ja vertailun perusteella Granitin 30 litran roska-astia. Se on todellakin reilun kokoinen, kätevästi avattavissa jalkapolkimella, ja ulkonäöllisesti se on ihanan retro mutta samalla tyylikäs.

Onko teillä jätevaunujen astioiden ohella erillisiä roskiksia keittiöissä?
Loppuun lyhyt ekovalistus kartonkipakkausjätteistä (lainattu Kiertokapulan sivuilta, josta löytyy myös laajemmin lajitteluohjeita).


Huuhtaise ja kuivata nestekartonkipakkaukset ja litistä ne. Litistettyinä niitä mahtuu hyvin useampi yhden pakkauksen sisään.Kyllä:

 • Kartonkipakkaukset (esim. keksipaketit ja monipakkaukset)
 • Kartonkitölkit huuhdeltuina (myös folioidut)
 • Kartonkiset kertakäyttöastiat
 • Pahvilaatikot, aaltopahvipakkaukset
 • Talous- ja wc-paperihylsyt
 • Munakennot
 • Paperikassit ja -pussit
 • Kopiopaperin kääreet

Ei:

 • Märkää tai likaista kartonkia
 • Muovipusseja
 • Styroksia
 • Kuplamuovia
 • Muita muovisia pakkaustäytteitä

 

12 kommenttia

 1. Onpas kiva tuo granitin roskis (Y) meillä on myös keittiössä erillinen pahvinkeräys, josta saa myös kätevästi takan sytykkeitä. Tällä hetkellä virkaa toimittaa valkoinen rottinkikori, mutta se on menossa vaihtoon, kunhan löydän jonkun kivan tilalle ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Takka on kyllä kätevä pahvien hävittämiseen ja tosiaan sytykkeiksi. (o)

   Poista
 2. Pakko on olla lisäastioita allaskaapin ulkopuolella, ei muuten mahdu millään. Allaskaapissa meillä on lasi, metalli, sekajäte ja biojäte. Keittiön tason alla pahvit ja pullot, eteisessä paperi.

  Tyylikäs on tuo teidän pahvipömpeli :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä vaan nykymaailmassa sitä kierrätettävää kertyy todella paljon. Kiitos, pahvipömpeli on kyllä kiva :D

   Poista
 3. Meillä on roskisvaunussa energia- ja sekäjäte ja biojätteet viedään takapihan kompostoriin. Pullot kerätään allaskaapin alle ja lisäksi keittiössä on metallille semmoinen Ikean valkoinen tynnyriroskis. Kierrätykseen menevät lehdet kerätään omaan kahvalliseen lehtitelineeseen ja pahvit kerätään susirumaan vanhaan muoviseen pyykkikoriin, mutta se on onneksi katseilta piilossa kodinhoitohuoneessa :) Kivannäköinen tuo teidän pahvinkeräysroskis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih susirumaan =)) Hyvä muuten Jossu kun mainitsit tuon kompostorin, olin ihan unohtanut koko asian! Olikin tarkoitus vähän selvitellä josko hommaisi sellaisen, nyt kun kerran on isompi piha meilläkin.

   Poista
 4. Onpa kiva roskis ja hyvä, simppeli idea! Mäkin haluun tuollaisen! Meillä on keittiö vielä remonttivaiheessa ja säilytysratkaisut hakee paikkaansa, mutta mieheni on todellinen kierrätysintoilija ja mitä enemmän roskistilaa eri materiaaleille, sen parempi...Satikutia tulee jos menee heittämään esim. metallia ja lasia sekajätteeseen!

  http://www.festivus.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkka mies sinulla hih :) Hyvä vaan! Tuollainen helppo polkimella avattava roskis on kyllä ihan toimiva ratkaisu jollekin kuivajätteelle, ei tarvitse edes mitään muovipusseja viritellä astiaan jos tosiaan kuivajätettä keräilee. Suosittelen :)

   Poista
 5. Tämä on kyllä hyvä idea! Meillä on eteisessä paperipussit kartonki- ja pahvijätteille (isompi) ja paperinkeräykseen (pienempi) ja täytyy myöntää, että varsinkin tuo kartonkijätepussi on usein aika epäsiistin näköinen. Keittiöön ei enää ylimääräistä roskista mahdu, mutta siihen eteiseen voisi kyllä harkita jotakin tämän tapaista. Kiitos siis ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain sinulle Kaisa kommentista! :) Meillä taas on tuo paperinkeräys vähän hakusessa, en oikein ole vielä keksinyt mihin kaikki mainospostit ja luetut lehdet heittelisin. Nyt aloin väliaikaisesti laittamaan niitä niinikään eteiseen, meidän Artekin Kanto-takkapuutelineeseen. Mutta aion kyllä syksyllä taas valjastaa sen takkapuita varten, joten pitää keksaista jotain ennen sitä!

   Poista
 6. Voi kun löytäisi hyvännäköiset kierrätysastiat... Keittiössä on roskisvaunussa paikat sekajätteelle, biojätteelle, metallille ja lasille. Kodinhoitohuoneessa on laatikot paperille, kartongille, muoville ja tyhjille pulloille/tölkeille. LÖytyisiköhän samalta valmistajalta myös laatikoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Granitilla myydään kyllä kaikenlaisia laatikoita, mutta taitanevat olla pahvisia/kartongista. Kannattaa tsekata täältä:
   http://fi.granit.com/

   Poista

Kiitos kommentista! :)