Onko tavara uusi läski?

keskiviikko 7. lokakuuta 2020

 Luin kirjaa tänään, jonka aloituskappaleessa sanotaan seuraavaa:


Tavarasta on tullut uusi läski, ja kodit pursuavat tavaraa.  ---  Miten olemme päätyneet tähän? Olemme herkutelleet kaikilla ihanilla tavaroilla. Olemme hankkineet hetken mielijohteesta esineitä, joita olemme sen jälkeen tuskin käyttäneet. 99% hankinnoista on puolen vuoden päästä käyttämättöminä nurkissa, sänkyjen alla, kirpputoreilla ja kaatopaikoilla.  

Alasentie, Elina. Joka kodin raivausopas


Jäin miettimään tätä asiaa, sillä tosaaltahan tavarapaljous on makuasia, etenkin jos puhutaan sisustustyylistä. Oma tyylini ei ole kuitenkaan kaikkein minimalistisin, tosin ei myöskään mikään runsaudensarvi. Minua ei kuitenkaan haittaa tavaramäärä, vaan se, jos jostain syystä tavaran osto kaduttaa tai tavara ei kerta kaikkiaan miellytä. Nämä hutiostokset oat juurikin sen pahin muhkura selluliitissa.


Sen myönnän, että en todellakaan osta vain tarpeellisia tavaroita, vaan joskus niitä tulee ostettua ainoastaan ihan vain jos joku on "nätti" tai voisi olla "kiva". Pääasiassa kaikki pienet sisustusjutut ja koristeet menevät tähän laariin. Harvoin nämä ovat niinkään niitä huteja, vaikka olisivatkin suoraan sanottuna ihan turhia. Itse tykkään kuitenkin vaihtelusta, joten voin asetella pieniäkin tavaroita päivittäin ihan eri tavoin esille, ja osan laitan kaappiin odottamaan niiden vuoroaan. Joskus se vuoro tulee parissa päivässä, joskus vuodessa. Silti en kadu tällaisia hankintoja; jos kerran voin ostaa jotain mikä ilahduttaa, miksi en ostaisi?


Nykyään olen koittanut pitää yllä tietynlaista tervettä kierrätystahtia, eli jos ostan jotain vähänkin isompaa kotiin, koitan myös myydä kirpparilla tai netin myyntipalstoilla vanhaa pois. Yhden uuden tilalle yksi vanha pois. Myös todella huonokuntoisia tai rikkinäisiä tavaroita koitan kiikuttaa mahdollisimman nopeasti kaatopaikalle tai tavaralle sopivaan kierrätyspisteeseen. Olen myös löytänyt Facebookin paikallisia Roskalava-ryhmiä, joissa on helppo ilmoitella antavansa ilmaiseksi jotain tavaraa, jonka muuten hävittäisi. 


Mutta kyllä, tunnistan tämän ilmiön. Minun osaltani se konkretisoituu ehkä eniten vaatteiden osalta, koska aina optimistina kuvittelen jonkun vaatteen sopivan minulle, mutta pääsääntöisesti ne ovat kamalia makkarankuoria :D Ja muutenkin käytän aina samoja lempparivaatteita, kun hutiostot pyörivät kaapeissa. Välillä koitan saada vaatteet pois, mutta saldona näistä yrityksistä on yleisesti pari surullista Ikea-kassia, jotka siirtyvät meidän varaston nurkkaan. 


Tunnistatteko te tästä omia ajatuksia? Onko tavara uusi läski?

 


2 kommenttia

 1. Muuten osittain tuttuja ajatuksia tavaroista, mutta musta tavara ei kyllä vertaudu läskiin millään lailla. Kukaan ei hanki läskiä tarkoituksella. Kukaan ei esittele uusia läskihankintojaan iloisena somessa. Yhden läski ei ole toisen aarre. Läskistä ei pääse helposti eroon somekirppiksellä. Läskin hankinta ei aiheuta ilmastonmuutosta - ainakaan läheskään niin paljoa kuin liiallisen tavaran.

  Itselläni on enemmän läskiongelma kuin tavaraongelma - on tullut hankittua hutiläskiä josta ei niin vaan pääse eroon ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistava kommentti! :D : Ja sama täällä, enemmän läskiongelmaa kuin tavaraongelmaa :D Voi kun pääsiskin eroon siitä somekirppiksellä hih ;)

   Poista

Kiitos kommentista! :)