Tänään on Maailman mielenterveyspäivä, ja tätä se merkitsee minulle

lauantai 10. lokakuuta 2020

Joka lokakuun 10. päivä vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Tämän vuoden teemana on  kuunteleminen ja kuuntelemisen taito. 


Niin hämmentävää kuin onkin, kuuntelemisen taito ei ole itsestäänselvä kyky, ja jotkut tuntuvat jopa vähättelevän sitä. Kuinka moni teistä on kuukauden aikana kokenut edes kerran, että tuntuu kuin sinua ei olisi kuunneltu tai kuultu, käsi ylös? Väitän, että aika moni nosti kätensä. Tämä on surullista, sillä kuunteleminen vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Se, että joku kuuntelee, luo merkityksellisyyden tunteen. 


Minulle on ollut aina tärkeää tuoda esille mielenterveyden tärkeyttä ja siihen liittyviä haasteita. Psyykkisiin sairauksiin kytkeytyy niin paljon vanhanaikaisia stigmoja ja väärinkäsityksiä, että on hämmentävää miten joku voi vieläkin kuvitellaa niiden koskevan vain tietynlaisia ihmisiä. Väärin. Ihan jokaisen meidän on pidettävä omasta psyykkisestä hyvinvoinnista huoli, sitä on vaalittava, tehtävä hyviä valintoja, ja hyväksyttävä myös se, että välillä voi sairastua vaikka asiat olisivat äärimmäisen hyvin. Mielenterveyden sairaudet eivät ole merkki heikkoudesta tai huonoudesta, vaan ne ovat osa kaikkia meitä, osa ihmisyyttä.


Itse olen saanut elämäni aikana useamman diagnoosin - F31.3, F32, F33.1, F33.2, F41.0 - eikä ne tee minusta yhtään huonompaa. Väitän, että niiden ansiosta olen löytänyt itsestäni ja elämästä niin paljon enemmän kuin ilman niitä, ja osaan arvostaa ainosti ja oikeasti mielenterveyttä. Väittäisin, että niiden ansiosta olen kokonaisempi ja onnellisempi kuin ennen. Ja niiden ansiosta todellakin tiedän, miten tärkeää on tulla kuulluksi ja kohdatuksi juuri sellaisena ihmisenä kuin olet. <3


Tässä vielä Suomen Mielenterveysseuran sivuilta viisi syytä, miksi kuunteleminen ja kuunnelluksi tuleminen ovat meille hyväksi:

  1. Kuulluksi tuleminen vahvistaa mielenterveyttämme ja hyvinvointiamme. Kun tulemme kuulluksi, koemme olevamme tärkeitä ja hyväksyttyjä.
  2. Kuunteleminen syventää ihmissuhteitamme. Kokemusten jakaminen ja asioiden pohtiminen yhdessä lisäävät keskinäistä luottamusta.
  3. Kuulluksi tuleminen lisää itsemyötätuntoa. Suhtaudumme usein itseemme turhan ankarasti. Se, että joku toinen suhtautuu meihin lempeästi, auttaa suhtautumaan itseemme armollisemmin.
  4. Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen parantavat fyysistä terveyttämme. Lämmin, aito vuorovaikutus rentouttaa. Se laskee sydämen sykettä ja verenpainetta ja lisää mielihyvähormonien eritystä kehossamme.
  5. Kuunteleminen lisää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Aito kiinnostus toista kohtaan tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta ja auttaa ymmärtämään erilaisuutta.




Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)