DIY: Hätäiselle sopiva hyasinttikokedama ;)

torstai 10. joulukuuta 2015


Kävin ostelemassa halpoja hyasintteja toissapäivänä, ja ajattelin tehdä wanna-be-kokedamat niistä. Kokedama tulee Japanista, jossa ne ovat hyvin suosittuja. Kirjaimellisesti tuo sana tarkoittaa "sammalpalloa", mikä kuvaakin hyvin koko ideaa -- kasville rakennetaan tietynlainen sammalpeitteinen pallo, jossa kasvi asustelee. Pallo muotoillaan märästä turpeen ja saven seoksesta, jonka sisään kasvi asetetaan. Sen jälkeen pallon ympärille kiedotaan sammalta, joka sidotaan mm. alumiinilangalla. Esimerkiksi täältä Gardenista.com:ista löytyy aika hyvät kuvalliset ohjeet :)

No, arvatakin saattaa, etten alkanut tekemään mitään turve-saviseosta, joten minun hyasinttikokedamassa se vaihe hypättiin yli --sopii siis tällaiselle hätäiselle niinkuin minä :)

Ohje:

Tarvitset vain hyasintin, sammalta ja rautalankaa.

 • Kastele hyasintin juuripaakun multineen hyvin
 • Ota tarpeeksi sammallevyjä, putsaa niistä roskat ja örkit pois
 • Pyörittele sammalta juuripaakun ympärille tasaisesti
 • Kiinnitä sammaleet kieputtamalla rautalankaa
  • Tässä vaiheessa on mahdollista vielä muotoilla tuota sammalpalloa itse pallon muotoiseksi, mutta minä jätin tarkoituksella hieman epämääräisemmäksi / luonnollisemmaksi.
  • Vinkkinä: ennen rautalangan kietomista siihen voisi pujottaa kauniita pikkuhelmiä tai koristeeksi

Siinäpä koko homma, eli eipä tässä hirveästi ole tekemistä :) Aika hauskat kaksi joulukukkaa niistä tuli :)  Kuvissa niitä on välillä yksi, välillä kaksi kukkaa samalla alustalla, koska mallailin samalla kummin olisi parempi. Tuo vintage-tyyppinen alusta on niin magee, niin taka-ajatuksena oli saada sitä näkyville ;)

hyasintti


hyasintti

hyasintti

hyasintti


Muistakaahan Madam Stolzin ihanan joulukoristeen arvonta, johon ehtii osallistua vielä tänään klo 21 asti!

4 kommenttia

 1. Oi kun on kiva idea! Harmi vaan etten kestä kauaa olla samassa tilassa Hyasintin takia allergian takia, onneksi sentään joulutähden kanssa voin elää - saadaan mekin jotakin eloa asuntoon :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutähti on ihana kanssa :) Niin, ja tuolla facebookin puolella muuten LÖYTÖ-blogin Johanna kertoi tehneensä kokedamoja kanervista, kuulostaa ihanalle vinkille sekin! Tässä linkki hänen postaukseen:

   http://ekojohanna.blogspot.fi/2015/10/tee-se-itse-japanilainen-sammalpallo.html

   Poista
 2. Sammalta hankkiessa huomioi, että sammalen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Hankithan sammalen kukkakaupasta, omalta maalta tai maanomistajan luvan kysyen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin tähän tarvittavat sammaleet Plantagenista, sieltä löytyy kätevästi pussissa, myös jäkälää ken tarvitsee :) Hyvä huomio. g-)

   Poista

Kiitos kommentista! :)