Jouluisempi pöytä seitsemällä ihanalla vinkillä!

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulu tulla jolkottaapi, jonka vuoksi keittiön pöytäkin on alkanut valmistautumaan juhlaan. Tässä samalla seitsemän pikku vinkkiä, joilla itse olen koittanut tuoda jouluisempaa fiilistä keittiöön :)

1. Pellavaa ja pehmeitä taljoja tai vilttejä
Pidän kovasti meidän korkeakiiltoisesta pöydästä, mutta jouluna on ihana heittää pöydälle pesty, puhdas pellavaliina. Samaan henkeen verhot ovat pellavaa, ja kumpienkin kaunis, ryppyinen pinta antaa mukavaa fiilistä. Vinkvink. Vetämällä pellavaverhot kokonaan ikkunan eteen talvipäivän tunnelma siivilöityy kauniisti pellavan läpi (jos ikkunoissa on sälekaihtimet, ne kannattaa nostaa ylös!) ja jos ei lunta ole maassa, niin valkoisilla verhoilla saat kuitenkin valkoisen joulun :D Tämän lisäksi heitin tuoleille parit pehmoiset lampaantaljat lämpöä tuomaan....<3 Näistä meidän islanninlampaan taljoista löytyykin tarkempaa postausta, jos kiinnostuit, mutta mikä tahansa viltti tuolin selkänojalla/istuimella toimii!

id



2. Pikkukoristeet helmiä pujotellen ja satiininauhoilla koristellen
Kuvissa muuten näkyy Koti kaupungin laidalla- blogin arvonnasta voittamani Blåvillan betonipossu <3 Hän on niin ihana possu!!! Adventtisunnuntain kunniaksi hän sai kylkeen pienen koristeen, jonka tein pujottamalla helmiä rautalankaan ja solmimalla satiininauhalla kiinni :) Tällaiset pikkukoristeet tuovat juhlan tuntua yllättävän paljon -- ajattelin tekaista samaan tyyliin astetta pienempiä renkuloita taustalla olevan havukimpun oksiin. Satiininauhaa käytän joulupöydässä kietaisemalla sillä servetit kauniille rullalle lautasen viereen. Vinkvink. Tässä muuten säästövinkki, liittyy vielä tuohon edelliseen pellavateemaan: muun muassa Prismoissa on ollut (ainakin vähän aikaa sitten) alennuksessa muutamalla eurolla pellavakaitaliinoja, joista saa kivat pellavaservetit joulupöytään ihan vain leikkaamalla. Mielestäni servetin reunat saavat hieman "repsottaa", ja reunat muutoinkin jäävät piiloon rullaamalla servetin kauniisti tuon satiininauhan avulla.


3. Rosmariini <3
Tuore rosmariini tuoksuu meillä pikkumaljakossa keskellä pöytää. Reilunkokoinen kimppu ruokakaupassa maksoi parisen euroa, ja antaa niin silmänruokaa ja maustaa ihanasti muun muassa lampaan- tai hirvenpaistin. Toimii myös ihanasti vaalean, suolaisen leivän päällä mozzarellan ja tomaatin kanssa ;) Slurp. Tein muutamista rosmariininoksista myös pienen koristeköynnöksen ikkunaan kieputtamalla oksanvarsia rautalankaan sekä lisäämällä väleihin muutamia puupalloja. Pallot ovat ihan koristeena, mutta myöskin auttamassa köynnöstä roikkumaan jämptimmin alaspäin. Vinkvink. Tuollainen köynnös on ihana ihan vaikka pöydän keskelläkin, ja rosmariinin oksia voi jouluaattona sujauttaa vaikkapa kunkin ruokailijan servettiin koristeeksi, sen äskeisen satiininauhan alle ;)






4. Paljon kynttilöitä!
Kirkkaat Iittalan tuikkukupit näyttävät mukavilta pöydällä, varsinkin isompana määränä. Meillä olisi Iittalan Kastehelmi-sarjaan kuuluvia tuikkukuppeja myös kirkkaana 4kpl, ne ehkäpä nostetaan myöskin pöytään myöhemmin. The more the merrier, eikös niin ;) Vinkvink. Yksi kätevä vinkki tällaisten lasisten, läpinäkyvien tuikkukuppien käyttöön on laittaa niiden alle pieniä peilialustoja, joilla lähestulkoon tuplataan valon määrä. Näitä saa halpahalleista ihan eurolla, ja jos jollain on vielä kasarimuistona (vai oliko ne ysäriä?) tallessa niitä seinään kaksipuoleisella tarralla liimattavia neliönmallisia peilejä, niin ne ovat tähän tarkoitukseen ihan mahtavia! :D Itselläni peilialustat ovat vielä pesussa, täytyy poistaa steariininjämät ennen joulua ;)



5. Pieni kukka-asetelma
Jos ei omista megakokoista pöytää, niin jouluna saattaa tehdä tiukkaa lisätä isoja kukka-asetelmia kaikkien herkkujen väliin. Niinpä pienet, herkät kukka-asetelmat puolustavat paikkaansa, ja ovat muutoinkin sopivan matalia, jotta näkee vastapäätä ruokailevien kasvot :D Alla oleva asetelma syntyi helposti ja edullisesti vanhaan oliivipurkkiin, josta olen ottanut etiketin pois. Asetelmassa on pihaltamme napsaistu vuorimännyn oksa, halppistulppaaninipusta verotetut pari kukkaa lyhennettynä, sekä aiemmassa postauksessa esitellyn hyasinttikokedaman ylikasvanut hyasintinoksa. Hyasintti alkoi puskemaan jo toista kukkaa tämän ison kukanoksan alta, joten se piti katkaista alta pois :)  Vinkvink. Monessa kukkakaupassa myydään hyasinttia leikkokukkina, ja niiden hinta voi olla aika kova. Halvemmalla pääset, kun ostat halvan, kukkivan hyasintin multapaakkuineen ja leikkaat siitä oksan maljakkoon.



6. Havuja ei ole koskaan liikaa :)
Oi ja vielä pitää esitellä tuo taustalla näkyvä House Doctorin harmaa-kultainen Hexa-maljakko, eikö olekin nätti havuineen :) Se kotiutui meille tällä viikolla, arvontavoiton kautta niinkuin betonipossu :D Koti kolmelle -blogin arvonnassa lykästi, ja sain yhteen lempparisisustuskauppaani eli  Herttaselle lahjakorttikoodin. Olenpas ollut onnekas viime aikojen arvonnoissa!!! Maljakkoon laitoin (niinikään kotipihaltamme napsaistuja) havunoksia, ja itse tykkäänkin hyödyntää pöydässä eri havulajien oksia monipuolisesti. Vinkvink. Havujen tuoksu on ihana, kun liotat ensin havunoksia kuumassa vedessä (saat näin kaikki örkitkin pois) ja vasta sen jälkeen laitat ne pöytään ihastuttamaan.


7. Terveelliset herkut
Vaikka suklaa kuuluu erottamattomasti jouluun, älä unohda luonnon ihania herkkuja. Meillä nuo upean mehevät päärynät odottavat sivupöydällä aattoa, jolloin niitä lohkotaan gouda-juuston pariksi. Nam! Appelsiinit ja mandariinit tuunattiin perinteisesti koristeneilikoilla, joita siis löytyy kauppojen maustehyllyistä. Lisäksi olen ostanut kaappiin jemmaan pähkinöitä, rusinoita, kuivattuja aprikooseja, kuivattuja ananaksia, yms... Ovat vallan kauniita pienissä lasikulhoissa ja vievät pahimmat naposteluhimot. Niitä ei tosin voi avata vielä, kun ne häviäisivät parempiin suihin ennen joulua :D Vinkvink. Omenoita on helppo kuivattaa myös itse. Ne voidaan kuivattaa kuorineen, mutta muista pestä hyvin. Poista omenaporalla siemenkota, viipaloi 5mm paksuisiksi ja heitä (kiertoilma)uuniin muutamaksi tunniksi 50 asteeseen. Tai voit antaa niiden kuivua huoneenlämmössä, mutta se vie useamman päivän -- nyt jos laitat niin saatat ehtiä juuri jouluksi ;)



Tykkäsitkö näistä vinkeistä?

Mukavaa alkavaa jouluviikkoa kaikille! Näihin kuviin ja tunnelmiin.... <3 

4 kommenttia

  1. Kauniita jouluisia juttuja! Aivan ihastuttava tuo possu ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Viivi :X Ja possu on kyllä sikamagee! :D

      Poista
  2. Kivoja vinkkejä! Etenkin tuo rosmariini, mikä lukeutuu omiin all time tuoksusuosikkeihini. Vieläkö muuten ennättäisit koota teidän joulun aakkoset? Vähän epätoivoisesti laitoin haasteen vielä, vaikka joulu onkin jo ihan ovella :) http://tunnetilatblogi.blogspot.fi/2015/12/joulun-aakkoset.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karin! :) Minäpä laitan tuon haasteen pohdintaan, enköhän sen ehdi vielä tekemään, kuulostaa mukavalle! w-) Täytyykin käydä vakoilemassa sinun aakkoset, mutta vasta jälkikäteen etten ala alitajuisesti matkimaan d(

      Poista

Kiitos kommentista! :)