DIY: Katajavihta täydelliseen joulusaunaan

perjantai 25. joulukuuta 2015

Joulupyhiä kun on vielä jäljellä, niin tässä pieni vinkki joulusaunaan; katajavihta. Onko muilla ollut perinteenä tehdä katajasta jouluna saunavihtaa? :)

katajavihta

katajavihta

 

Tarvikkeet:

 • Pieni määrä 30 cm mittaisia katajanoksia
 • Oksasakset
 • Kunnon rukkaset
 • Vihdat sitomiseen haluamat tarvikkeet (esim. narua)
 • Isohko kattila

Etsi vihtaan uudehkoja oksanalkuja, joissa oksa on ohut ja neulaset hieman pehmeämpiä. Mutta, vaikka nuoret katajanoksat eivät ole niin piikikkäitä kuin vanhat, niin kannattaa olla hyvät rukkaset tekovaiheen ajan käsissä.

Leikkaa oksasaksilla haluamasi määrä oksia noin 30 cm mittaisiksi, ja karsi vihdan käsiosasta kaikki neulaset ja oksankarat.

Sido vihta haluamallasi tavalla kiinni-- tämä on aina makukysymys miten, vähän niinkuin juhannuksena koivuvihdan kanssa ;) Meillä vihta solmitaan tervanarulla kiinni.

Sitten loppusilaus, joka on tärkein vaihe ;) Hauduta valmista vihtaa kiehuvassa vedessä puolisen tuntia ennen saunomista. Sen jälkeen vihta tuntuu ihan loistavalle, ja saa ihon pintaverenkierron todellakin toimimaan :) Huom. Käytä haudutusvaiheen vesi löylyvetenä, niin saat saunaan ihanan tuoksun ekstrana.

Katajalla vihtominen saattaa tuntua joillekin liian extreme-lajille, mutta vihdo aluksi hieman hiljempaa vaikka sääriä ja selkää, joissa lievä oksien piikikkyys tuntuu vain mukavalle. Sitten sen jälkeen voit kokeilla hieman reippaammin. Lupaan, että saunan jälkeen olo on oikein mukava :)

2 kommenttia

 1. Tämäpä kiintoisa, katajavihta. Joskus olen sellaisesta saattanut kuullakin, mutta kokeillut en ole. To do -listalle! Kiitos ideasta! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulehan kertomaan, tykkäsitkö katajavihdasta jos joskus sellaisen teet :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)