Kenzoku | Japanilaista viisautta todellisesta ystävyydestä

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Luin aikanaan japanilaisia kirjoja, jotka liittyivät pääosin sisustukseen ja japanilaiseen tapaan tuoda Zen sisustuksen kautta elämään. Sivujuonteena törmäsin termiin Kenzoku. Kenzoku tarkoittaa suoraan käännettynä perhettä -- perheellä ei kuitenkaan tarkoiteta sukulaisuussuhteeseen perustuvaa sidosta, vaan sielunyhteyttä kahden ihmisen välillä, johon aika ja etäisyys ei vaikuta.Kenzokua on vaikea määritellä, mutta ainakin seuraavat palaset kuuluvat siihen:
 1.  Tasa-arvoisuus | Ystävyys on toisiensa tukemista molemminpuoleisesti. Itse näen tämän niin, että tasa-arvoisuus ei ole joka hetkessä vallitseva staattinen tila, koska ystävien elämäntilanteet vaikuttavat tuen tarpeeseen ja määrään. Silti, ystävyyssuhde ei voi olla kokonaiskuvasta katsottaessa epätasapainossa koko ajan, epätasapainosta syntyy pääasiassa yksipuoleisia riippuvuussuhteita, joissa toinen on antaja ja toinen saaja.
 2. Historia | Ystävyyttä syventää jaetut (vaikeat) kokemukset. Itse olen huomannut, että vaikeista kokemuksista on helpompi puhua ystävälle, joka ymmärtää mistä puhutaan. Myös pitkäkestoisempien, vaikeiden elämänvaiheiden eläminen tiettyjen ystävien kanssa on rakentanut niin syviä suhteita, joita aika ei todellakaan haalista.  
 3. Yhteiset mielenkiinnonkohteet | Ystävyys tarkoittaa yhteisistä asioista iloitsemista ja jakamista. Omasta kokemuksesta voin todeta, että jos toisen kanssa ei jaa yhtään mitään yhteistä, niin tekemiset ja keskustelunaiheet ovat vähäisiä. Se ei toki estä sitä, etteikö voisi silti välittää tai rakastaa.
 4. Yhteiset arvot | Ystävyys on samankaltaisten arvojen mukaan elämistä. Arvojen ei tietenkään tarvitse olla täsmälleen samoja, mutta itse näen, että jos arvot poikkeavat toisistaan paljon, on  vaikea rakentaa kestävää ystävyyttä.
Oli kenzoku tai ei, jokainen kaveri ja kanssakulkija ansaitsee aina silloin tällöin rakastavan hymyn, eikö niin? Ole läsnä kohtaamisissa ja anna itsellesi mahdollisuus löytää uusiaa kenzokuja elämääsi ;)  Hyvää ystävänpäivää ihan kaikille, olette tärkeitä! <3

8 kommenttia

 1. Viisaita ja kauniita sanoja! Hyvää ystävänpäivää sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Hyvää ystävänpäivää teillekin, halit :X

   Poista
 2. Hyvää y-päivää viiveellä ja tsekkaa haaste sinulle blogini puolella, en ollut ihan varma, onko se jo sulla kiertänyt...
  http://puolitoistakerrostakotia.blogspot.fi/2016/02/liebster-award-haaste-tata-et-ehka.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! :X Samoin hyvää y-päivää, näin myöhässä vielä :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)