Sisustusbloggaajien suosikkiobjektiivi + arvontamuistutus

torstai 4. helmikuuta 2016


Heti kun muutama ylimääräinen ropo tulee tilille, se luonnollisesti pitää käyttää heti... ;) Niinpä tilasin monessa sisustusblogissa hehkutetun, 45mm f/1,8 -objektiivin ja on se kyllä aivan huippu, täytyy heti kehua!  Ihan uusi ulottuvuus ja into tuli jälleen tähän valokuvaukseen! <3 Se parhaus tässä objektiivissa on sillä saatava kapea syväterävyys kuviin -- tarkoittaa siis sitä, että sillä saa kohdennettua terävästi johonkin, ja muu sumenee (lähinnä kuvan etuala ja tausta sumenee). Tällä tavoin kuvattu kohde nousee täysin erilailla esille ja monestihan tämä onkin sisustuspostauksissa oleellista, kun keskitytään johonkin yhteen sisustustuotteeseen tai yksityiskohtaan.


Vielä hieman taustaa kiinnostuneille, jotka eivät ole niin tuttuja eri objektiivien kanssa: syväterävyyden määrittää objektiivin f-luku, eli se on se mikä merkkaa. Mitä pienempi tuo ilmoitettu f-luku on, sen paremmin syväterävyyden voi saavuttaa. Ja se f-luku siis kertoo aukon koon, mutta ei siitä enempää, ei sillä tekniikalla ole väliä ;)

Minulla on ennestään kaksi Olympuksen Zuiko Digital -objektiivia, 14-42mm f/3,5-5,6 ja vähemmän käytöllä oleva 40-150mm f/4-5,6. Tuon ensimmäisen objektiivin f-luku on alimmillaan 3,5 eli sillä sitä taustan sumua saa paljon vähemmän aikaiseksi -- näin ollen se taas soveltuu parhaiten yleiskuviin mm. koko huoneesta.

Tässä alla muutama vertailukohta uuden ja vanhemman objektiivin eroista. Pakko heti sanoa, että nämä ovat huonoja havainnekuvia, olisi pitänyt laittaa enemmän sälää etualalle/ taustalle ja niin edelleen -- mutta kyllä näistäkin varmaan jo huomaa sen syväterävyysjutun?


Tässä vielä näkee yksityiskohdan tarkkuuden vs etualalla olevan sumentumisen:


Sitten myös yksityiskohdan tarkkuuden vs taka-alalla olevan sumentumisen:
Vielä loppuun arvontamuistutus, käyhän osallistumassa perjantaihin klo 21 mennessä aiemmassa postauksessa olevaan ylläriarvontaan!!

10 kommenttia

 1. Toi ero on yllättävän suuri. Pitääkin kaivaa taas pitkästä aikaa 50mm kaapista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, varsinkin kun vertaa vierekkäin! Ei muuta kuin objektiivi kaapista ulos :D

   Poista
 2. Oi säkin ostit tämän :D JA tottahan se on, kun saa hiukan lisähiluja niin ne kannatta käyttää johonkin hyödylliseen ennenkö menevät pelkkään elämiseen ja hukkuvat ;D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin ostin, ja osasyyllinen on siellä hah s-) Heti kun nappasin sun kameralla/objektiivilla kuvia niin melkein se objektiivi oli pakko hommata :D

   Poista
 3. Meillä on varmaan liian pieni kämppä kun joskus en pääse tarpeeksi kauas ottaakseni kuvaa haluamastani kohteesta. :D Muuten tuo on kyllä loistava, saa aika kirkkaita ja selkeitä kuvia vähän huonommissakin valaistusolosuhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut Minna! Tuo oli kyllä minullekin ongelma kun ekaa kertaa tällä objektiivilla kuvailin, siis se että miten kauas pitää oikeasti mennä, vaikka ottaisi suht lähellä olevasta asiasta kuvaa :D :D Vaatii totuttelua (ja seinien purkamista) s-)

   Poista
 4. On kyllä varmasti hyvä objektiivi! Silloin kun hankin mikrojärkkärin niin hankin heti sen kaveriksi 25 mm f/1.8, ja se oli kyllä aivan loistovalinta.. En hankkinut lainkaan noita normaaleja kameran mukana paketeissa myytäviä objektiiveja.. Tuo 25 mm on vähän laajempi polttoväliltään kuin 45 mm, siksi suosittelin sitä monille (siis sisälläkin saa vähän laajempia kulmia ja ihmisiä mahtumaan kuviin paremmin! Nyt vaihdoin itse taas takaisin Nikonin järkkäriin, ja hankin objektiiviksi Nikkorin 50mm f/1.4, se vastaa siis polttoväliltään tuota 25mm, koska jotenkin se mikrojärkkärin ja täyden kennon kameran kennokoko vaikuttaa siihen todelliseen kuva-alan laajuuteen.. Hmm, tuo on itsellekin vielä vähän hepreaa, että miten se selittyy, mutta joka tapauksessa nykyinen 50 mm vastaa aiemman kameran 25mm:stä.. Olen todennut sen kivaksi, vaikka toisaalta usein kaipaan myös vähän pidemmän polttovälin (esim. tuo sinun 45 mm tai kinokoossa n. 90 mm) objektiivia! Mutta kun ei kaikkia raaski heti hankkia! :) Se on kyllä totta, että uuden objektiivin myötä tulee usein kovasti intoa kuvailuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Katri :) Kuulostat pro:lta, itseltä loppuu kyllä tieto ja osaaminen noiden polttovälien suhteen, en edes ole päässyt sinne asti objektiivien kanssa :D Aukon valinnasta vihdoin sain tuon selkeyden mutta osittain tuurilla ja osittain googlettamalla päädyin 45milliseen :D Mutta näin se vaan on, mitä enemmän näistä tietäisi, sen paremmin osaisi valita juurikin sen täydellisen objektiivin (tai objektiivit) omiin kuvaustarpeisiin! :)

   Poista
 5. Hyvän valinnan olet tehnyt. f 1.8 objektiivin valovoima on ihan parasta. Tarkat kuvat onnistuvat myös hieman hämärämmässäkin käsivaralta. Itse tykkään kuvailla 35 mm, f 1.8 objektiivilla myös ulkona luonnossa näitä vähän yksityiskohtaisempia kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! :) Pitääkin joku päivä mennä testailemaan ulos valokuvausta tuolla objektiivilla!

   Poista

Kiitos kommentista! :)